Site Loader

Valmennettavani tarina: Matti

Valmennettavan esittely

Olen Matti Vähä-Heikkilä, intohimoinen juoksija ja tietotekniikan diplomi-insinööri. Tykkään juosta, siis oikeasti: pidän eniten itse juoksulenkillä olosta ja treenaamisesta. Juoksutapahtumat vain on välillä itselle mittareita, missä kulloinkin mennään. Ajankulua päivään tuo projektipäällikön tehtävät dataprojektissa, jossa muutosjohdan organisaatiota kohti tiedolla johdettua tulevaisuutta. En juuri milloinkaan pysty erottamaan näitä rooleja tai identiteettejä: projektijohdan myös omaa juoksuani ja juoksijuuttani – hyvin paljon dataa tuijotellen.

valmennettavani tarina matti

Aloitin juoksun harrastamisen 30-vuotiaana, kun huomasin, että liikunta oli edellisen kymmenen vuoden aikana jäänyt täysin minimaaliseen sivuosaan. Laitoin oman elämäni uudelle vaihteelle elokuussa 2019 ja tarkoitukseni oli kävellä 10000 askelta joka päivä. Vuoden 2019 puolella tein tasan kaksi jokusen kilometrin juoksulenkkiä. Tammikuussa 2020 otin sitten loppuelämäni ehkä merkittävimmät askeleet. Aloin juosta säännöllisesti ja aika pian tavoitteellisesti. Yritin tavoitella 1000km juoksua kalenterivuoden loppuun mennessä. Korona iski tuulettimeen maaliskuussa ja löysin siitäkin hopeareunuksen: se vapautti lisää aikaa juoksulle, kun paljon muuta tekemistä peruuntui. Vaihdoin myös tietoisesti puhetapaani harrastuksesta: en vain käynyt hölkkäämässä, vaan nyt tästä eteenpäin olisin juoksija ja harrastaisin juoksemista. Kaverikin tuli laukoneeksi huolimattomasti, että ”juokset kohta maratonin, kun noin treenaat”. Siemen oli kylvetty…

Päätöksenteko

Juoksin Paavo Nurmi Marathonin elokuussa 2020 ja loppuajaksi kirjattiin 4h38min. Treeni oli jonkinlaista sekoitusta netistä luettua, kirjoja ja omaa fiilistä. Olin jollain tasolla päättänyt jo ennen tuota starttia, että tämä ei jää yhteen kertaan. Päätin myös somepostauksen tekstin valmiiksi noin 25km kohdalla, kun sormet alkoivat jostain syystä kipristellä tunnottomuutta: kirjoittaisin maaliintulokuvaan ytimekkäästi ”Päätin ryhtyä maratoonariksi.”

Erehdyin ensimmäisen maran jälkeen jostain lukemaan, että juoksumäärää nostamalla saa parempia tuloksia aikaan. Tämä oli virheeni ja kävin vähintään jonkinlaisen ylikunnon porteilla marraskuussa. Onneksi tajusin kuitenkin pitää useamman viikon taukoa ja lisäksi onnekseni tajusin ottaa yhteyttä tarinamme toiseen päähenkilöön Mikko Liukkaan, jonka postauksen näin Instagramissa, että hän haluaa valmentaa ihan tavallisia ihmisiä.

Elämäni paras päätös siihen mennessä oli aloittaa juokseminen, mutta kenties toiseksi paras päätös oli pestata valmentaja itselleni. Muistan sen tuntuneen aluksi jotenkin tosi hullulta, että mulla – satunnaisella lenkkeilijällä – on oma valmentaja. Sehän on jotain huippu-urheilijoiden juttuja. Yhteistyömme kuitenkin alkoi tammikuussa 2021 ja kehitykseni juoksussa on ollut jopa hämmentävän lineaarista sekä nousujohteista niin tuloksen kuin tietämykseni osalta. Käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä tukien toisiaan.

valmennettavan tarina
valmennettavan tarina

Yhteistyö ja motivaatio

Yhteistyö Mikon kanssa on tuonut selkeän rakenteen tekemiseen. Oma harjoitteluni oli aiemmin höntyilevää ja suunta vaihtui kuin tuuliviirillä konsanaan, kun taas löysi netistä jonkin mielenkiintoisen treenin testattavakseen. Suhteellisen vakiomuotoisena pysyvä ja vain vähitellen kehittyvä treeniohjelma auttaa arvioimaan kehitystä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Aiemmin, kun ei treenillisesti keskittynyt erillisiin valittuihin osa-alueisiin, niin ei myöskään osannut tunnistaa kehitystään, vaikka sellaista olisikin tullut.

Itselläni ei ole juuri koskaan ongelmia juoksumotivaation kanssa, mistä olenkin hyvin onnellinen. Kuitenkin joitain kertoja kaudessa, silloin kun motivaatio vähän ailahtelee, auttaa jo se tuki, että joku asiantunteva on laatinut minulle räätälöidyn treeniohjelman. Ei tarvitse empiä ja kyseenalaistaa tekemistä kyseisellä hetkellä. Voi vain todeta, että tähän prosessiin olen aiemminkin luottanut ja se on tuonut tulosta: ovesta ulos kohti treeniä ja todennäköisesti jo lenkiltä palaa suupielet ylhäällä, kun treeni on tehnyt tehtävänsä.

Olen oppinut Mikolta myös todella paljon psykologisen suorituskyvyn saralla ja mentaalisesta valmistautumisesta niin juoksutapahtumiin kuin yksittäisiin kovempiin treeneihin tai juoksuohjelman raskaisiin blokkeihin.

Olen saavuttanut yhteistyössä Mikon kanssa huimia parannuksia myös tuloksellisesti. Sekä juoksutapahtumien ajat että oma juoksijan kehoni on kehittynyt kolmen vuoden aikana. Keho ottaa vastaan nykyään omalla mittapuullani jo hyvinkin kovaa treeniä ja olen samalla Mikon ohjauksella kehittynyt arvioimaan omaa palautumistani, vireyttäni sekä treeniohjelmien sisäistä jaksotusta: miten sovittaa etenkin tärkeimmät avaintreenit viikkoon niin, että ne muun elämän aikatauluihin sopii ja niistä vielä parhaan hyödyn saa irti.

Vauhtisammakon Mikko Liukka peruskestävyys

Valmennettavani tarina: Valmennuksen tulokset

Tulosparannuksia olen valmennuksen avulla saavuttanut maratonilla 1h 19min verran sekä puolimaratonilla jo 44 minuuttia. Tuorein tulos syntyi 10.2.2024 APK-hallimaratonilla Porin Karhuhallissa, kun kirjasin nykyisen maraton-ennätykseni ajalla 3h19min ja tulin miesten yleisessä sarjassa toiseksi (kokonaisuudessaan 3. nopein aika 65 juoksijan joukosta). Muistan myös kirkkaasti, kun ensimmäisen kerran elämässäni juoksin 10 kilometriä alle tunnissa. Nyt neljä vuotta myöhemmin tavoitellaan suuruusluokaltaan noin 20 minuuttia kovempia aikoja.

Tärkeimmät asiat tavoitteiden saavuttamiseksi on pitkäjänteisyys ja sen muistuttelu itselle, ettei jokainen päivä ole ennätyksiä varten. Luotetaan prosessiin ja seurataan hienoisten muutoksien aikaansaamia vaikutuksia. Tarvittaessa korjataan kurssia, mutta ei päivästä toiseen. On tärkeää tunnistaa ja muistaa ne omat motivaatiotekijät juoksemiselle. Sisäiset motivaatiotekijät ovat itselleni paljon kannattelevampia kuin ulkoiset motivaatiotekijät.

Olen myös panostanut omaan ravitsemukseen ja ravitsemuksen opetteluun jatkuvasti enemmän. Asiassa on joitakin pikavoittoja: panosta laadukkaisiin hiilihydraatteihin, kovat rasvat pois, riittävästi proteiinia ja syö paljon enemmän kuituja. Isomman kuvan muodostamiseksi joutuu systemaattisesti kokeilemaan ja muodostamaan sitä omaa ruokavaliota. Mikon hallitulla otteella olen myös kehonkoostumustani saanut parannettua huimasti. Rasvaprosentti on saatu tuotua jo viiterajoihin, vaikka se lähtöviivalta käsin on tarkoittanut yhteensä jo yli kolmanneksen pudottamista kehonpainostani. Tämä kuitenkin samaan aikaan kehittävästi treenaten.

valmennettavani tarina

Valmennettavan vinkit

Haluaisin antaa sellaisen vinkin tulostavoitteelliselle treenaajalle, että kuuntele viisaampia, mutta opettele itse, mitä mikäkin kohdallasi tarkoittaa ja miten sinun kannattaa sitä soveltaa. Tuloksia ei saavuteta aina ihan hetkessä, mutta välillä kunto ottaa jopa selittämättömiä harppauksia yhdessä yössä. Tarvitaan vain malttia. Trust the process!

Juoksu on muuttanut oman elämäni ja haluan, että se voisi tehdä samoin mahdollisimman monelle. Se olkoon myös oma missioni. En kadu hetkeäkään ottamiani askelia: ensin kävellen ja sitten juosten. Matka on pitkä, mutta onneksi niin uskomattoman antoisa ja viihdyttävä!

Lisäys: sen lisäksi, että Matti on intohimoinen treenaaja, hän toimii nykyään myös Turussa Vauhtisammakon innokkaana ja osaavana juoksuohjaajana.

 

Post Author: Mikko Liukka