Site Loader

Juoksukengät

Miksi pitäisi omistaa paljon juoksukenkiä?

Oletko koskaan miettinyt, että erilaisilla kengillä rasitus kohdistuu hiukan eri tavalla jalkoihin? Eri kengillä on helpompi tai vaikeampi saada askelta matkaan ja vauhtiin sopivaksi. Kun juostaan kovempaa, askel on enemmän päkiävoittoinen. Ja silloin tarvitset mieluiten kevyemmän kengän. Itse juoksen ristiin kerrallaan n. 15:tta eri kenkäparia jopa viikon aikana, jotta kroppani saisi vähän vaihtelua suuren viikoittaisen rasitusmäärän alla. (joo, tätä voi käyttää kotona argumenttina uusien juoksukenkien hankintaan – ja kokonaisuudessaan Mikollakin on keskimäärin 30 kenkäparia kaapissa)

juoksukengät blogiteksti

Juoksukenkien valinta juoksukisoissa

Jos vaihdan kenkää kisan aikana, niin silloin yleensä jokin on pielessä. Kengänvaihtoon menee kuitenkin jonkun verran aikaa, jolloin matka ei taitu. Näin kuitenkin tein viimeksi Ultrajuoksun SM-kisoissa Kokkolassa pari vuotta sitten. Valitsemani kenkä olikin liian raskas juoksemaani vauhtiin nähden. Kaikissa ultratapahtumissa varakengät ovat kyllä aina mukana – jos kenkä alkaa hiertämään tai hajoaisi vaikka kesken. Kumpaakaan ei ole kyllä käynyt vuosiin enää. Tämän(kin) suhteen Hokat ovat toimineet minulla pirun hyvin.

Sen sijaan pyrin treeneissä vaihtelemaan kenkiä juuri tästä syystä. Lauantain treeniin kuului 80x 400m vedot, joista ensimmäiset 60 juostiin 4:45min/km vauhtia ja viimeiset 20 kpl meni 4:20-4:30 min/km vauhtia.

juoksukengät blogiteksti
juoksukengät blogiteksti

Hokan kengät testissä

Juoksin ekat 60 vetoa Hokan Mach X- kengillä ja toimi uskomattoman hyvin. Sanoisin, että nämä kengät toimivat todella hyvin vauhdeilla 4:30- 6:00 min/km ja ovat yleiskäyttöön ehkä tähän mennessä parhaat testaamani kengät koskaan. Mutta halusin kertoa kropalleni, että nyt lisätään vähän vauhtia ja laitoin kevyet kisakenkämaiset Hokan Cielot jalkaan lopputreeniin. Toimi! Ja lopputreenikin meni mukavasti. Oman fiiliksen mukaan pk:lla, mutta sykemittari ei ollut suosiollinen enää.

Mikä sun ajatusmalli on kenkienvaihdon ja kenkien suhteen? Kuinka monet juoksukengät sulla on?

juoksukengät blogiteksti

Post Author: Mikko Liukka