fbpx
Site Loader

JUOKSU, RUTIINIT JA ONNELLISUUS

Pohdinta onnellisuudesta ja merkityksellisyydestä on tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta. Viikonloppuni on tarjonnut runsaasti molempia näitä elementtejä.

Olen viettänyt viikonlopun juosten, mikä on ollut inspiroivaa ja palkitsevaa. On ollut hienoa nähdä, miten oma treeniohjelmani ja uudenlainen harjoitusmetodini ovat tuottaneet tulosta. Kestävyysurheilun, kuten juoksun, on tutkittu edistävän merkittävästi onnellisuutta. Tämä korostuu erityisesti yhteisharjoittelussa, joka tuo lisää motivaatiota ja yhteisöllisyyttä.

Peruskestävyys kävely

”Elämän merkitys on tehdä itsestään merkityksellinen toisille ihmisille”, totesi Frank Martela, kun häneltä kysyttiin elämän tarkoituksesta. Hänen toteamuksessaan korostuu se, että itsensä tunteminen ja henkilökohtainen merkityksellisyys heijastuvat myös ihmissuhteisiin ja muuhunkin elämään. 

Seneca puolestaan on sanonut, että: ”Se joka ottaa huomioon vain itsensä ja omat etunsa ei voi elää onnellisena. Sinun on elettävä muille, jos haluat elää itsellesi”. Hän toteaa myös, että: ”Jokainen voi tulla onnelliseksi, ellei etsi onnea ulkopuoleltaan, vaan itsestään”.

Vauhtisammakko

TREENAAMISEN JA ONNELLISUUDEN YHTEYS

Tutkimusten mukaan kestävyysurheilu, kuten juoksu, parantaa paitsi fyysistä kuntoa, myös mielenterveyttä. Se lisää endorfiinien tuotantoa, mikä edistää mielialaa ja vähentää stressiä ja ahdistusta. Kun olemme jatkuvasti pienessä endorfiinipöllyssä, tapamme käsitellä elämäämme on huomattavasti positiivisempi ja rakentavampi.

Treenaamisessa onnellisuutta tuo myöskin suunnitelmallisuus, tavoitteet ja niiden saavuttaminen. Ihminen, joka treenaa aina yksin, ilman suunnitelmaa ja tavoitteita, ei ehkä pysty saamaan treenaamisesta elämäänsä niin paljon onnellisuutta kuin suunnitelmallinen treenaaja. Mikäli suunnitelma puuttuu, et koskaan tiedä mikä määrä treeniä riittää kunnon nostamiseen. Silloin olet vaarassa sellaiseen ajatusvirheeseen, että mikään ei koskaan riitä. Joudut myöskin tuskailemaan usein iltaisin mikropäätösten kanssa siitä, lähdetkö ylipäätänsä treenaamaan vai et.

Meillä on vain rajallinen kapasiteetti tehdä päätöksiä. Treenaamaan lähteminen tai lepääminen tulee olla etukäteen aikataulutettu ja kalenteroitu, jotta elämästä tulee voittavien rutiinien sanelemaa. He, joilla rutiinit ovat kunnossa, saattavat hyvinkin elää onnellisimman elämän.

Vauhtisammakon Mikko Liukka peruskestävyys

Oletko sinä onnellinen? Minä todellakin olen. Kysyn kysymystä itseltäni aina uudelleen ja uudelleen. Ja välillä hämmästelen sitä, että kun koen elämässäni suuria merkityksellisyyden tunteita, eivät pienet haasteet matkan varrella ihan helposti keikuta tätä paattia. Vaikka joskus tilapäisesti harmittaakin. Se on hyvä sanoa silloin ääneen ja käsitellä.

Toksinen positiivisuus on tilanne, jossa pyritään aina hymyilemään ja näyttelemään onnellista sekä iloista, vaikka asia ei näin olisikaan. Onnellistakin ihmistä saa silloin tällöin harmittaa. On tutkittu, että onnellisuuteen ja haasteista eteenpäin pääsemiseen vaikuttaa enemmän se, miten niitä käsitellään, kuin se, että kuinka syviä tragedioita on käynyt läpi.

Henkilökohtaisesti suosittelen kaikille, jotka käyvät vaikkapa rankkaa avioeroa läpi, että lähdet säännöllisesti terapialenkeille kaikkein viisaimpien ystäviesi kanssa.

Post Author: Mikko Liukka